Loppens historia

Historia om Kustmaran och Kristianopel runt

När sista Dackemaran arrangerades 1993 blev Blekinge helt plötsligt utan något marathonlopp. I början av 1994 funderade några personer i nystartade Team Blekinge om man skulle föra traditionen vidare. Så i början av 1994 föddes en ny mara, Bengt-Åke Svensson var den store pådrivaren i detta sammanhang. Eddy Hultgren kom på namnet kustmaran. Eftersom KA2 redan på 70talet arrangerat ett marathon(föga uppmärksammat) på kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn så beslutade man att delvis köra denna sträcka, som ju var flack och löpvänlig. På våren 2004 kontrollmättes banan av Lars Ydreborg Nässjö själv duktig löpare (2.22 på maran). Till sin hjälp hade han tävlingsledare Krister ”Fisken” Åstrand och Lars-Göran Olausson.

En tidig julimorron 1994 startade 56 löpare den 1a Kustmaran. Historisk segrare blev Mats Teneryd Eksjö Södra 2.44.05, 2a Stefan Ulmeståhl Team Blekinge 2.47.23 och 3a Rune Bergström Team Blekinge 2.55.38 Enda dam i loppet var Ann-Marie Andersson Ik Akele 4.23.16. Den tidiga starten till trots (09.00) så blev loppet en varm historia, strålande sol och 25 grader. Lite barnsjukdomar hör väl till en premiärtävling och allt flöt väl inte på prickfritt men löparna var mycket nöjda och lovordade den vackra banan och de trevliga funktionärerna. Året efter kom 104 till start och det står sej ännu som rekord. På senare år har även en halvmara tillkommit och arrangemanget blivit allt proffsigare. Numera är Kustmaran och Kristianopel runt både välkommet och uppskattat varje år lördagen efter midsommar.

Kristianopel runt  startades 1981 av Kristianopels goif och var på den tiden ett inslag i den årliga hamnfesten. Loppet var då ca 12km och hade lite annan sträckning än som nu är fallet. När man sprang ut från Kristianopel tog man vänster vi Avaskärs kyrka, sen mot Möllehall, en bit på E22:an, sedan in vid skylten mot Milasten, passerade Signemåla och Masten och sedan som idag genom Kristianopel, men vid kyrkan svängde man vänster mot hamnplan. Mitt framför där Sött & Salt ligger idag var start o mål. På den tiden fanns där endast några sjöbodar.
Något eller några år sen Team Blekinge tog över arrangemanget körde vi samma bana, men när Kustmaran såg dagens ljus så flyttades start o mål till nuvarande plats efter kyrkan i början av campingen. Tävlingen består numera av ett stort antal klasser såsom 10 och 5km och ett antal ungdomsklasser som i samtliga fall är vändpunktsbanor. Tävlingens ledare är sedan många år Kristianopelbon Leif August Johansson som tillsammans med bröderna Sturesson och deras familjer sköter det mesta av tävlingen på ett utmärkt sätt.

Lars-Göran Olausson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s