Favoriterna

Självklart har vi låtit David Högberg, Team Blekinges eget orakel, fördjupa sig i listan över föranmälda för att utnämna favoriterna på respektive distans. Eventuellt kommer listan att uppdateras under fredagen om nya intressanta namn tillkommer bland de anmälda.

Glädjande nog har vi fått in många föranmälningar men vilka är det läge att hålla ett extra öga på? Jag tänkte försöka mig på att plocka ut favoriterna.

Marathon damer

När Anna Olsson Karlshamns triathlon förra året stormade in på nya banrekordet 3:04:46 var det inte många som visste vem hon var och när hon nu står på startlinjen igen är det bara en DNF som kan hindra henne från att ta sin andra seger på lika många år. Där bakom kan det bli hårdare då både Liselotte Klemming Högby IF och Amanda-Sofi Eriksson Växjö LK har kapaciteten att springa under 3,30 d.v.s. hålla ett snitt på under 5min/km. Faller någon av dessa ifrån finns det en handfull löpare bl.a. Anita Jönsson Högby IF, Sara Elfving Karlskrona Simsällskap, Liselott Håkansson Ryssberget IK och Kerstin Sandh Växjö LK som kan springa en bit under fyra timmar.

Tips

 1. Anna Olsson
 2. Liselotte Klemming
 3. Amanda-Sofi Eriksson

Herrar marathon

Precis som på damsidan ser även herrloppet ut att bli en ensidig historia då Christian Malmström Karlskrona Simsällskap gör en intressant start. Triathleten som detta året satsar lite mer på löpningen siktar på att ta sig under magiska 2,40 och gör han det i sin ensamhet är det en bragd. Spränger sig Christian i sin iver att nå sitt mål finns det gäddor som lurar i vassen. Goran Edenro Kvarnbyns löparsällskap har vid ett flertal tillfällen sprungit under 3h med bl.a. 2:52:45 på Frankfurth marathon 2010 och även Kenth Svensson IF Linna springer under 3h när allt klaffar så de kanske kan hjälpas åt i jakten. En som ännu inte är anmäld men som troligen kommer är Thomas Letterkrantz Team Blekinge som har vunnit Kustmaran tidigare och aspirerar på pallen. Gert Gustavsson Team Blekinge och Fredrik Engdahl Ryssberget IK kan eventuellt också blanda sig i leken om ovan nämnda herrar inte presterar som förväntat.

Tips

 1. Christian Malmström
 2. Goran Edernro
 3. Thomas Letterkrantz

Damer halvmarathon

Hårdsatsande Petra Skiöld Ryssberget IK kommer glädjande nog till start även i år. Perset är så bra som 1:22:27 (Jämjöhalvan 2011) och stämmer allt kanske vi kan få se en tid där i trakterna vilket också skulle betyda nytt banrekord. Resterande pallplatser kommer troligen fördelas mellan Marie Svensson Team Blekinge med 1,34 som pers från årets Göteborgsvarv och danska Karen Wonsyld Trongården IF med bl.a. ett riktigt bra pers på 5000m (18:47). Därefter har vi ett koppel löpare strax över 1:40 Maria Magnusson Team Blekinge, unga Moa Normark Team Blekinge, Hanna Hoof IK Ymer och Maureen Olsson Lo Lunds OK.

Tips

 1. Petra Skiöld
 2. Karen Wonsyld
 3. Marie Svensson

Herrar halvmarathon

Fjolårssegraren Johan Palmqvist Vegan Runners kommer till start även i år och med sin 1,16 kapacitet på halvmaran och 34 min på milen så får han räknas som favorit. Den största utmanaren blir troligen Johan Tärnhuvud Team Blekinge som gått framåt väldigt mycket detta året med bl.a. 1,18 på halvmaran och låga 35 på milen. Någon man aldrig kan räkna bort är Johan Porshult Team Blekinge som om han har en bra dag säkert kan vara med och slås om segern. Efter dessa tre herrar har vi ett koppel duktiga löpare som kan överraska eller vad sägs om den duktige triathleten Fredrik Hallsten Karlskrona Simsällskap, Mats Lindholm FK Studenterna med VSM-guld i M50 på halvmaran 2010, Team Blekinges Jonas Porshult, Christer Freij Oskarshamn SK och Filip Kroon.

Tips

 1. Johan Palmqvist
 2. Johan Tärnhuvud
 3. Johan Porshult

10km Damer

Sandra Södergren Gnistan vann VM-milen på 38:14 och vann en startplats på valfri distans i Kristianopel. Självklart valde hon sin favoritdistans 10km där hon nu blir storfavorit. Om andraplatsen blir det en uppgörelse mellan Team blekingetjejerna Jannike Åkesson och Caroline Lindqvist som båda satt pers på milen och halvmaran detta året och nu möts för första gången. Där bakom har vi fler kompetenta löpare som Viktoria Gadd SK RAN, Elina Wahlberg Team Blekinge, Pauline Lindgren och Moa Pettersson OK Dacke.

Tips

 1. Sandra Södergren
 2. Caroline Lindqvist
 3. Jannike Åkesson

10km herrar

Jonathan Björnberg KA2IF skickade mig ett sms i våras där han förklarade att han lagt träningen på is för att ta tag i studierna. Tre veckor senare avverkade han VM-milen på 33:48 så att sia vilken tid han ska hamna på är en omöjlighet. Att han är storfavorit i detta sällskapet är dock säkert. J-O Nilsson Team Blekinge och Marcus Andréasson Team Blekinge är stabila runt 37min men frågan är om det räcker mot Kristian Hallsten Triathlon Syd som avverkat en hel triathlon på sanslösa 8:44. Andra Intressanta namn är Björn Andersson OK Dacke, Pelle Gunnarsson Team Blekinge och Samuel Larsson IFK Skövde.

Tips

 1. Jonathan Björnberg
 2. Kristian Hallsten
 3. Marcus Andréasson

5km herrar och damer

På denna distansen finns det endast motionsklass och jag känner inte igen speciellt många namn i startlistan. På herrsidan borde dock David Högberg Team Blekinge kunna försvara sin fjolårsseger trots begynnande gubbmage och bristande form. Karl-Johan Johnsson Team Blekinge springer under 20min i sina bästa stunder och unge Theodor Palm borde också tillhöra övre halvan. På damsidan får jag erkänna att jag inte har hittat någon som sticker ut. Med en vild chansning sätter jag dock skidåkerskan Hanna Dahmberg Dalaregementets IF som favorit till segern.

Så då har ni fått lite mer kött på benen inför lördagens tävlingar. Är det någon jag glömt så tipsa gärna här bland kommentarerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s